Βιογραφικό
Είμαι η Νάνσυ! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Από μικρή με ενδιέφερε ιδιαίτερα η ανθρώπινη συμπεριφορά και η λειτουργία των ανθρωπίνων σχέσεων. Είμαι απόφοιτη προπτυχιακού Ψυχολογίας (BSc) από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και λόγω αριστείας φοίτησα με υποτροφία στο μεταπτυχιακό (MSc) της Σχολικής Ψυχολογίας από το Canterbury Christ Church University.
Συνέχισα την εξειδίκευση μου και ολοκληρώνω την τετραετή εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής (Κ.Ε.ΨΥ.ΣΥ.) στην Καλλιθέα. Στόχος μου μετά από αυτό, είναι να συνεχίσω σε διδακτορικές σπουδές.
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, ασχολήθηκα με τον κινηματογράφο και την ψυχολογία, ήμουν ιδρυτικό μέλος σε ερευνητική ομάδα και συμμετείχα ενεργά σε συνέδρια.
Έχω εργαστεί, στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, σε νευρολογική κλινική με ενήλικες 50 – 90 ετών για 6 μήνες και σε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης με παιδιά 2-6 ετών για 4 μήνες, συμπληρώνοντας περισσότερες από 1.000 ώρες.
Τον τελευταίο καιρό εργάζομαι σε κέντρο ειδικών θεραπειών και διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στην Καλλιθέα όπου πραγματοποιώ συνεδρίες δια ζώσης και διαδικτυακά. Ψυχοθεραπευτικά ασχολούμαι κυρίως με εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες.
Η φιλοσοφία μου είναι πως η θεραπεία πρέπει να είναι προσιτή σε όλους και να μην θεωρείται πολυτέλεια. Η ψυχική υγεία μας απασχολεί όλους και μας επηρεάζει καθημερινά.
Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, παρακολουθώ εποπτείες και κάνω και η ίδια προσωπική θεραπεία. Προσωπικά, η ανάγκη επιμόρφωσης δεν σταματά ποτέ και έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παράλληλα με τις σπουδές μου.
Προσέγγιση
Η συστημική ψυχοθεραπεία βασίζεται στη θεωρία των συστημάτων (Bertalanfy, 1968) όπως αυτή εφαρμόστηκε στο πεδίο της ψυχικής υγείας τη δεκαετία του ‘50. Είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που ξεκίνησε ως θεραπεία οικογένειας, έπειτα εφαρμόστηκε σε ζευγάρια και μετέπειτα σε άτομα. Αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό μοντέλο θεώρησης και κατανόησης της πραγματικότητας που στρέφει την ψυχολογική ματιά από το άτομο στο σύστημα και από τις προσωπικές ιδιότητες στις σχέσεις.
Ως σύστημα ορίζεται το σύνολο των στοιχείων σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Ο θεραπευόμενος που «αντιμετωπίζεται συστημικά» από τον ψυχοθεραπευτή γίνεται κατανοητός ως μέλος ενός πλέγματος σχέσεων και όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο. Για να γίνει κατανοητό αυτό, αρκεί να σκεφτούμε σε πόσες κοινωνικές ομάδες/συστήματα ανήκουμε π.χ. οικογένεια, εργασία, φιλίες, γειτονιά που κατοικούμε κτλ.
Η συστημική προσέγγιση προσπαθεί να αναλύσει και να κατανοήσει την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των συστημάτων, καθώς και την αλληλεπίδραση τους με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.