Υπηρεσίες
Όλοι μας ανά διαστήματα αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες στην καθημερινότητα μας και βιώνουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα όπως είναι το άγχος, ο φόβος, η θλίψη κ.α. Τα συναισθήματα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και οφείλουμε να τα αποδεχόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοια. Όταν όμως η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια αρχίζει να αυξάνεται με αποτέλεσμα η καθημερινή μας λειτουργικότητα να διαταράσσεται και να νιώθουμε ότι οι συνήθεις στρατηγικές μας και τα ψυχικά μας αποθέματα δεν επαρκούν, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ζητήσουμε τη συνδρομή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.
Ενδεικτικά κάποιες δυσκολίες που μπορούν να είναι το έναυσμα της προσωπικής θεραπείας είναι:
◗ εσωτερική ανάγκη για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση
◗ διαχείριση μεταβατικής περιόδου ή/και τραυματικών εμπειριών
◗ συναισθήματα μοναξιάς, άγχους, αποτυχίας, θυμός κ.α.
◗ δυσκολίες στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων
◗ κρίσεις πανικού
◗ διαταραχές διατροφικές, διαταραχές ύπνου
◗ χαμηλή αυτοπεποίθηση, κρίση ταυτότητας
◗ δυσκολίες επικοινωνίας στις συντροφικές, προσωπικές ή και εργασιακές σχέσεις
◗ ψυχοσωματικά συμπτώματα
Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση βοήθειας όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, αποτελούν ένδειξη δύναμης, καλής αυτογνωσίας και έμπρακτης αυτοφροντίδας. Άλλωστε αν δεν βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, ποιος θα το κάνει;
Είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή όταν ο/η έφηβος/η δυσκολεύεται να διαχειριστεί την μετάβαση του/της από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικός/η στην καθημερινότητα του/της. Αυτό συνήθως αποδιοργανώνει τους γονείς και τους οδηγεί να αισθάνονται ανήμποροι να βοηθήσουν το παιδί τους. Οι έφηβοι μπορεί να μοιράζονται αυτά που σκέφτονται και αισθάνονται με τους γονείς τους, μπορεί όμως και να απομακρύνονται από εκείνους και να κλείνονται στον εαυτό τους. Σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερο να δίνεται ο χώρος στον έφηβο να επικοινωνήσει όλα αυτά που βιώνει με έναν ειδικό και οι γονείς να είναι κοντά του σε έναν υποστηρικτικό ρόλο, δείχνοντας κατανόηση, χωρίς να τον/τη πιέζουν περισσότερο απ ότι μπορεί να αντέξει.
Ενδεικτικά κάποιοι λόγοι που μπορούν να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ένας/μια έφηβος/η:
◗ συναισθήματα μοναξιάς, άγχους, αποτυχίας, θυμός κ.α.
◗ χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοπεποίθηση
◗ αναζήτηση ταυτότητας
◗ διαταραχές διατροφικές, διαταραχές ύπνου
◗ δεν περνά πια χρόνο με τους φίλους ή/ και την οικογένειά του
◗ αυτοτραυματίζεται
◗ ριψοκίνδυνη / παραβατική συμπεριφορά
◗ διαχείριση μεταβατικής περιόδου ή/και τραυματικών εμπειριών
Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί μια υπηρεσία που κερδίζει χρόνο με το χρόνο και περισσότερο έδαφος μιας και απαντά στην διαρκή ανάγκη των σημερινών γονέων για περισσότερη ενημέρωση και στήριξη σχετικά με την άσκηση των γονεϊκών τους ρόλων, προκειμένου να αναθρέψουν παιδιά υπεύθυνα, χαρούμενα και ολοκληρωμένα αλλά και να έρθουν ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην προσωπική τους ολοκλήρωση.
Η συμβουλευτική γονέων πραγματοποιείται είτε και με τους δύο γονείς είτε μόνο με τον έναν και στόχο έχει την παροχή βοήθειας στην επίλυση ενός θέματος που αφορά την ανατροφή των παιδιών.
Ενδεικτικά κάποιοι λόγοι που μπορούν να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσουν συμβουλευτική γονέων:
◗ Επιβολή ορίων
◗ Αδερφική αντιζηλία ή συγκρούσεις
◗ Πένθος στα παιδιά
◗ Η επικοινωνία στην οικογένεια
◗ Παιδική σεξουαλικότητα
◗ Πώς μιλάμε για την κρίση στα παιδιά
◗ Φοβίες στα παιδιά
◗ Σχολική άρνηση κ.α.
Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μια ειλικρινή «συνάντηση» των δύο συντρόφων στην προσπάθεια επανατοποθέτησης της σχέσης τους και στην εύρεση μιας νέας, πιο υγιούς ισορροπίας.
Ενδεικτικά κάποιοι λόγοι που μπορούν να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα ζευγάρι θεραπεία:
◗ Συχνές συγκρούσεις
◗ Διαζύγιο
◗ Απιστία
◗ Υπογονιμότητα
◗ Γέννηση νέου παιδιού
◗ Θέματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών
Ο στόχος είναι:
◗ η εκμάθηση νέων τεχνικών και δεξιοτήτων επικοινωνίας
◗ η εκπαίδευση στην ενεργητική ακρόαση, με επικέντρωση στο συναίσθημα και στην ουσία των λεγόμενων
◗ η κατανόηση της προσωπικής ιστορίας ζωής του κάθε συντρόφου, με τις εμπειρίες του και πώς το δυναμικό της «πατρικής οικογένειας» του καθενός επηρεάζει τη σχέση του ζευγαριού
◗ η ελεύθερη έκφραση των βαθύτερων προσωπικών αναγκών, σκέψεων, επιθυμιών και συναισθημάτων
◗ η συνειδητοποίηση των τρεχόντων προβλημάτων, αλλά και των μη «λεκτικοποιημένων» διαπροσωπικών συγκρούσεων
Η προοπτική μιας κοινής οπτικής της σχέσης αποσκοπεί καταρχήν στον αμοιβαίο σεβασμό των δύο συντρόφων και κατά δεύτερο λόγο τη μετακίνησή τους σε νέους ρόλους και σε αλλαγή.
Η οικογένεια αποτελεί ένα σύστημα του οποίου τα μέλη αλληλεπιδρούν αδιάκοπα με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του ενός να επηρεάζει και να διαμορφώνει την συμπεριφορά του άλλου με έναν κυκλικό τρόπο.
Συχνά η οικογένεια μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια αλλαγή, κρίση ή μετάβαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αποσταθεροποίηση με αποτέλεσμα κάποιο από τα μέλη της, συνήθως ένα από τα παιδιά, να παρουσιάσει συμπτωματολογία.
Συνεπώς η οικογενειακή θεραπεία, με παρόντα όλα τα μέλη της οικογένειας, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στην φαρέτρα του θεραπευτή, προκειμένου να ανακουφιστεί το μέλος που πάσχει αλλά και να αναδυθούν τα οικογενειακά δυναμικά εκείνα που οδηγούν σε δυσλειτουργικούς τρόπους συμπεριφοράς, με απώτερο σκοπό την πορεία προς την διαφοροποίηση των μελών της οικογένειας και της ελεύθερης και ικανοποιητικής συν-ύπαρξής τους.
Ενδεικτικά κάποιοι λόγοι που μπορούν να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει μια οικογένεια θεραπεία:
◗ Δυσκολία στην επικοινωνία ή στην έκφραση συναισθημάτων
◗ Συγκρούσεις μεταξύ αδελφών
◗ Διαφορετικές γονεϊκές απόψεις για την ανατροφή των παιδιών
◗ Συζυγικά προβλήματα
◗ Ανάπτυξη μιας λειτουργικής και υγιούς σχέσης μετά από διαζύγιο
◗ Προσαρμογή σε μια σημαντική αλλαγή
◗ Αντιμετώπιση μιας χρόνιας ασθένειας ή θανάτου στην οικογένεια